Η κυβερνο-ασφάλεια την εποχή του Convid-19

Τις τελευταίες μέρες βγαίνουν οδηγίες από την κυβέρνηση για  αλλαγή των κωδικών στο Taxis, για την προώθηση ασφαλούς και απρόσκοπτης εργασίας από το σπίτι για Δημόσιους υπαλλήλους, και όχι μόνο, οι οποίες εμπεριέχουν όλες ένα κρυφό μήνυμα.

ΠΡΟΣΟΧΗ στα συστήματα σας!!! Προστατεύστε τα! Θωρακίστε τα!

 

 

Ο κόσμος της κυβερνοασφάλειας συνδυάζει πολλά χαρακτηριστικά επιστημονικής φαντασίας. Όπως επίσης και απόλυτα αληθινούς αλλά και πεζούς κινδύνους (π.χ. κλοπές, ιούς), με ιδεατούς κόσμους (cloud, virtual machines, ΙοΤ data ) και εικονικές απειλές χωρίς μορφή και φυσική υπόσταση (hackers, virus, virtual attach vectors κλπ.). Απόλυτη δράση με φοβερό ενδιαφέρον αρκεί να μην μας συμβεί στην πραγματικότητα.

 

Τον τελευταίο καιρό όμως, οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα και εμείς καλούμαστε να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πόλεμο. O Corona virus ώθησε με την βία όλες τις επιχειρήσεις να υιοθετήσουν την απομακρυσμένη εργασία, χωρίς όμως να ασφαλίσουν απαραίτητα το περιβάλλον τους.

 

Remote Access, Remote Conference, Remote file sharing/screen sharing, buzzwords of the month που έγιναν καθημερινότητα. Όλοι πλέον έφτασαν να εκτιμούν την δυνατότητα υλοποίησης και πραγματοποίησης σημαντικών meeting, από τον καναπέ τους, αυξάνοντας την παραγωγικότητα με τρόπους που λίγους μήνες πριν δεν θα τολμούσαν να δεχτούν.

Τα ευχάριστα νέα, παραπάνω, απογοητεύουν αν συγκριθούν με το γεγονός ότι ο υπόλοιπος πλανήτης, σε αντίθεση με εμάς, εφαρμόζει από το 2008 το teleworking.