Επιστροφή στο Μέλλον (μέρος Α)

Τα καλοκαίρια ήταν πάντα σημαντικά στον χώρο της Πληροφορικής.

 

Μια ζεστή μέρα του Αυγούστου του 1981, ανακοινώνεται μια σημαντική εξέλιξη όπου θα αλλάξει όλο τον κόσμο. Η ΙΒΜ παρουσιάζει την δημιουργία μιας «μηχανής» , που θα απευθύνεται στους «οικιακούς» χρήστες και θα δουλεύει αυτόνομα ( χωρίς σύνδεση σε γιγάντια Main Frames της εποχής) …

 

Το πρώτο  ΙΒΜ Personal Computer (IBM PC) είναι γεγονός!

 

Εφοδιασμένο με ένα floppy Disc ή δύο των 5,25 ιντσών, 4 MB RAM  και λειτουργικό από μια «άγνωστη» startup από το Seattle, που είχε ιδρυθεί μόλις πριν 6 χρόνια και λεγόταν Microsoft. Το λογισμικό λεγόταν MS DOS – Microsoft Disc Operating System.  Η εκτίμηση της ΙΒΜ για την ζήτηση του νέου αυτού PC είχε υπολογιστεί στα 200 χιλιάδες μονάδες  μέσα σε ένα χρόνο. Μόνο που  υπήρξε ένα μικρό πρόβλημα. Το στοκ εξαντλήθηκε σε μόλις 2 μήνες … Την πρώτη χρονιά οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο…

 

Ήταν τόσο μεγάλη η «σιγουριά» της Big Blue (της «Μεγάλης Μπλέ»  IBM), που δεν φρόντισε να δεσμεύσει με αποκλειστικότητα τους πιτσιρικάδες της MS ( τον μακαρίτη πλέον Paul Allen και τον τότε 25χρονο  Bill Gates) , με αποτέλεσμα σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο να ξεκινήσει μια  παγκόσμια βιομηχανία – κυριολεκτικά από το πουθενά , με τους κλώνους του IBM PC, τα λεγόμενα IBM Compatibles…

 

H Compaq, η Dell, η Hewlett Packard και χιλιάδες άλλες εταιρείες σε όλο τον πλανήτη, ακολούθησαν τα βήματα της και ανέπτυξαν το δικό τους brand, με επεξεργαστές INTEL, με το ίδιο όμως λειτουργικό… Όλες πλην μιας, της Apple που είχε ξεκινήσει το 1975 με τον φωτισμένο ηγέτη της τον Steve Jobs, η οποία έφερε στο προσκήνιο ένα άλλο γραφικό περιβάλλον, το Macintosh, απέναντι στην text οθόνη της «άγευστης» ΙΒΜ… Περιβάλλον το οποίο όμως ήταν κλειδωμένο (proprietary) και κανείς δεν είχε δικαίωμα να το αντιγράψει ή να το κλωνοποιήσει .

 

Η τεχνολογική επανάσταση έχει αρχίσει!

 

Λίγο αργότερα το καλοκαίρι του 1984, μόλις τρία χρόνια μετά την παγκόσμια πρώτη εμφάνιση των προσωπικών υπολογιστών,  κάπου στην Αθήνα, δύο εικοσάχρονοι φίλοι συζητούν για ένα μια νέα επιχείρηση που θα ανοίξει ένας τρίτος φίλος και ψάχνει συνεργάτη. Το innovative computer shop θα λεγόταν Microland….  Δύο χρόνια μετά, οι δύο φίλοι αγοράζουν την εταιρεία με ελάχιστα χρήματα. Και αυτή είναι η έναρξη για το ταξίδι  στην Τεχνολογία!

 

Η αναδρομή σε παλιές εποχές έχει μια ρομαντική διάθεση,  ένα άρωμα, είναι φορτωμένη με πολλά όνειρα, επιτυχίες και αποτυχίες που μέσα από αυτές χτίστηκαν σημαντικές εμπειρίες αλλά και μακροχρόνιες φιλίες. Οι εποχές ήταν πιο αισιόδοξες και σίγουρα υπήρχε μια πολύ πιο «εύκολη» αγορά από την σημερινή.  

 

Καλοκαίρι (πάλι) του 2000, μέσα στην κάψα του Χρηματιστηρίου και της προσμονής των Ολυμπιακών Αγώνων, αποφασίζουμε να κάνουμε μια επανεκκίνηση αφήνοντας πίσω ότι μας έδενε με την παλιά εταιρεία. Εξαγοράζουμε την “Cosmos Computers” και ξεκινάμε για άλλη μια φορά από την αρχή.

 

Έχοντας κοντά μας ικανούς και έμπειρους συνεργάτες από τα παλιά , ξεκινάμε με εξαιρετική διάθεση και ισχυρό μετοχικό σχήμα και θέτουμε σαν μοναδική  στρατηγική, να γίνει η  Cosmos νούμερο ένα  system integrator στην Ελλάδα . Στόχος εξαιρετικά φιλόδοξος για την εποχή.

 

Από τα πρώτα personal computers, τα πρώτα δίκτυα Novell, την εμφάνιση του ποντικιού (!) , τα windows 3 (με το πρώτο γραφικό περιβάλλον) , την εισαγωγή του Internet , τον Jeff Bezos του 1995-της τότε startup της Amazon- να εξηγεί πώς μπορεί να πουλήσει βιβλία από το διαδίκτυο, την δημιουργία του In.Gr τον Αύγουστο του 1999, την φρενίτιδα με τα .Com το 2001 και χιλιάδες άλλες ιστορίες,  φτάνουμε στο σήμερα όπου το Artificial Intelligence, το Blockchain, το Cloud και τα Robotics, φαντάζουν πολύ καινούργια, εξελιγμένα, ελπιδοφόρα ή σε μερικούς «φοβιστικά»…

 

Όμως η εξέλιξη είναι αναπόφευκτη, ειδικά στον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών  ο οποίος αναπτύσσεται με ιλιγγιώδεις  ρυθμούς και προκαλεί πάντα αναταράξεις με τις αλλαγές του . Πως απαντάμε στην πρόκληση του disruptive economy/ technology» ;

 

 

«Αν δεν είσαι πάνω στο κύμα ( της τεχνολογίας και της αγοράς) τότε είσαι από κάτω…»

 

( Συνεχίζεται …)


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.