Αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία και δεν μπορούσαμε ούτε να τις φανταστούμε!

 

Κάθε εποχή έχει τις δικές της τάσεις, στη μόδα, στο φαγητό, στα αυτοκίνητα…και φυσικά η τεχνολογία δε θα μπορούσε παρά να έχει τις πιο εντυπωσιακές και πομπώδης αλλαγές καθώς τα χρόνια περνάνε. Από tablet, voice assistant αυτοκινήτων, touch screens, smart phones…σε υπολογιστές που μυρίζουν, λάστιχα με 5G συνδεσιμότητα, αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί, και ποιος ξέρει τι άλλο μας επιφυλάσσει το μέλλον.

 

 

Λάστιχα αυτοκινήτων με συνδεσιμότητα 5G από την Pirelli

 

Μια από αυτές τις απίστευτες κι όμως αληθινές καινοτομίες, ανακοίνωσε η Pirelli με τα υπερτεχνολογικά λάστιχα που θα συνδέονται με 5G, και το όνομα αυτών Cyber Tires. Μια νέα εποχή δυνατοτήτων ξεκινάει στο πεδίο του Internet of Things, εφόσον τα οχήματα θα καλούνται να επικοινωνούν μεταξύ τους και με μια σειρά από υποδομές, που θα συναντήσουμε στις πόλεις του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος.

 

 

Στο εσωτερικό των εξωπραγματικών αυτών ελαστικών, θα υπάρχει ένας ειδικός αισθητήρας, ένας δίσκος που θα είναι υπεύθυνος για την επικοινωνία του ελαστικού με τους άλλους δέκτες, καθώς και ένας μικροεπεξεργαστής.

 

 

Οι μεταβλητές που θα μετριούνται θα είναι η πίεση του ελαστικού και οι συνθήκες του δρόμου, για καλύτερη πληροφόρηση του οδηγού σε συνεργασία με την κεντρική επεξεργαστική μονάδα του αυτοκινήτου.

 

 

 

 

Υπολογιστές με όσφρηση από την Intel

 

Με την ανακοίνωση της intel για υπολογιστές που μπορούν να αναγνωρίζουν μυρωδιές, αναρωτιόμαστε αν η τεχνολογία πλέον τείνει να εξανθρωπιστεί τόσο, σε βαθμό που πλέον δεν μας διαχωρίζει κάτι παρά μόνο τα καλώδια. Κι όμως από αυτές τις απίστευτές ειδήσεις που ακούς και δεν πιστεύεις είναι η τεχνολογία που αναπτύσσει η intel ώστε να μπορεί ένας υπολογιστής με Τεχνητή Νοημοσύνη να αναγνωρίζει με ειδικούς αισθητήρες μυρωδιές.

 

Ένας ειδικός αλγόριθμος, ο οποίος βασίζεται σε βιολογικά σήματα, αναπτύχθηκε στο πρώτο νευρομορφικό chip για να χρησιμοποιεί την ανθρώπινη αίσθηση της όσφρησης ώστε να αναλαμβάνει κάποιος δράση όταν καίγεται ένα φαγητό στο φούρνο ή όταν υπάρχει καπνός από φωτιά σε ένα δωμάτιο.

 

 

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα που μιμείται την δομή και τον τρόπο που λειτουργεί ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Τα νευρομορφικά chips είναι εν δύναμη προσπάθειες της Πληροφορικής και της Αρχιτεκτονικής Υπολογιστών, να δημιουργήσουν διαδικασίες που μοιάζουν με εκείνες που εκτελεί ένας εγκέφαλος ζώου ή και ανθρώπου.

 

 

 

 

Κρύσταλλοι ως storage από την Microsoft

 

Τι κι αν αναπτύσσονται έξυπνα storage, cloud τελευταία τεχνολογίας, η Microsoft προσπαθεί συνεχώς να εξελίξει την τεχνολογία σε θέματα αποθήκευσης δεδομένων και αυτή τη φορά καταφέρνει να γράψει ιστορία. Με την αποθήκευση δεδομένων σε κρυστάλλους Quartz, με την κωδική ονομασία Project Silica, η Microsoft φέρνει την επανάσταση και αλλάζει ότι είχαμε μέχρι σήμερα ως δεδομένο.

 

Αυτοί οι κρύσταλλοι, από σκληρό γυαλί με βάση το πυρίτιο, είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στο νερό, στις υψηλές θερμοκρασίες, στα μικροκύματα, τη μαγνητική ακτινοβολία, αλλά και την χάραξη. Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να κωδικοποιήσουν δεδομένα στο γυαλί, δημιουργώντας τρισδιάστατες εγχαράξεις και παραμορφώσεις, σε διάφορά βάθη και υπό διαφορετικές γωνίες. Eνας μόνο κρύσταλλος θα μπορεί να έχει διαφορετικά στρώματα δεδομένων, ανάλογα με το πάχος του, και να αποθηκεύει παραπάνω από μια πληροφορία.

 

 

Ειδικοί αλγόριθμοι «διαβάζουν» και αποκωδικοποιούν τα αποθηκευμένα δεδομένα, εικόνες και σχέδια/σχήματα που δημιουργούνται καθώς μια ακτίνα πολωμένου φωτός διαπερνά το γυαλί. Με τη μέθοδο αυτή, η Microsoft υπόσχεται να λύσει πολλαπλά προβλήματα, όπως είναι εκείνο της αυξημένης χωρητικότητας, καθώς και της μεγάλης διάρκειας ζωής.

 

Ένα ενδιαφέρον και θετικό στοιχείο, είναι ότι ο κρύσταλλος διαστάσεων 75x75x2 χιλιοστά, θα χωράει μια ολόκληρη ταινία, και όχι μόνο. Άλλωστε από μια ταινία ξεκίνησαν όλα. Η Warner Bros ανέκαθεν αναζητούσε νέες τεχνολογίες για να αποθηκεύσει με ασφάλεια την μεγάλη και ιστορική της «βιβλιοθήκη» ταινιών. Έτσι, καθόλου τυχαία, ξεκίνησε την αποθήκευση σε κρυστάλλους με πρώτη την ταινία του Superman, στην οποία η φυλή του υπερήρωα, αποθήκευε σε κρυστάλλους τα δεδομένα της…

 

 

 

 

 

Γυαλιά που Μιλάνε από την OrCam

 

Τα OrCam MyEye 2 της OrCam, τα λεγόμενα «γυαλιά ομιλίας» έρχονται για να βοηθήσουν όσους ζουν με προβλήματα όρασης, ή με δυσκολίες ανάγνωσης όπως η δυσλεξία. Η συσκευή τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα, νόμισμα, και να διαβάσει δυνατά κείμενο και πληροφορίες από γραμμικούς κωδικούς. Η συσκευή είναι διαθέσιμη σε 48 χώρες και έχει χρησιμοποιηθεί στις ισραηλινές εκλογές για να βοηθήσει τους τυφλούς και τα άτομα με προβλήματα όρασης να ψηφίσουν.

 

 

 

 

Εικονική Xειρουργική από την Osso VR

 

Για επαγγελματίες όπως οδηγοί, πιλότοι και χειρουργοί, η εκπαίδευση τους είναι απολύτως απαραίτητη και πολύ σημαντική. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη στην εκπαίδευση τους. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο δημιουργήθηκε το λογισμικό OssoVR, για να προσφέρει στους γιατρούς μια εικονική εμπειρία χειρουργείου. Το λογισμικό χρησιμοποιείται σήμερα σε νοσοκομεία γύρω από τις ΗΠΑ και σύντομα οι χειρούργοι σε κέντρα υγείας που βρίσκονται σε τριτοκοσμικές χώρες θα μπορούν να διδαχθούν από κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο χωρίς να χρειάζεται να εγκαταλείψουν τα νοσοκομεία τους.

 

 

 

 

 

Τέλος στη Τροφική Δηλητηρίαση Δίνει η Christine Schindler

 

Η τροφικής δηλητηρίαση είναι ένα συχνό φαινόμενο που μας αφορά όλους μας και έχει χτυπήσει τους περισσότερους έστω και μια φορά στη ζωή μας. Η βιοϊατρική μηχανική Christine Schindler δημιούργησε το PathSpot, το οποίο με έναν αλγόριθμο ανίχνευσης βασισμένο στο φως για να σαρώσει τα χέρια για επιβλαβή μόλυνση.

 

Για παράδειγμα, οι υπάλληλοι ενός εστιατορίου κρατούν τα χέρια τους κάτω από το σαρωτή, ο οποίος αξιολογεί εάν πρέπει να αποστειρωθούν ξανά ώστε να γίνει εξάλειψη των παθογόνων οργανισμών, όπως το E. coli.

 

 

Από τον Μαϊο του 2019, που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, 100 εστιατόρια τοποθέτησαν το PathSpot, ανάμεσα τους το Chopt και Pokeworks στην Αμερική.

 

 

 

Συχνά τα τεχνολογικά νέα, αν όχι πάντα, βασίζονται στο τι θα φέρει το μέλλον, συσκευές που δεν γνωρίζαμε ότι μπορούν να υπάρξουν, ιδιότητες που μοιάζουν απίστευτές να αποκτήσει μια μηχανή, και όλα αυτά γίνονται από εμάς. Χάριν σε εμάς η τεχνολογία έχει υπόσταση, είναι δημιούργημα μας και η ανθρωπότητα της δίνει ανάσα για να συνεχίσει να υπάρχει και να εξελίσσετε.

 

 Άραγε, αν η τεχνολογία δεν υπήρχε, πως θα ήταν ζωή μας σήμερα;

 

Και αν η τεχνολογία ξεπεράσει κάθε φαντασία στο μέλλον, πως ο άνθρωπος θα βρει ισορροπία μέσα σε ένα περιβάλλον άγνωστο αλλά και δημιούργημα του;

 

 

Πηγές:

https://www.naftemporiki.gr/story/1581529/h-intel-mathainei-stous-upologistes-na-murizoun

https://www.drive.gr/news/asfaleia/pirelli-cyber-elastiko-me-syndesimotita-5g-video

https://www.ethnos.gr/tehnologia/77334_mnimi-apo-krystalloys-apothikeyei-terastio-ogko-dedomenon-gia-hilieties

https://time.com/collection/best-inventions-2019/5733047/orcam-myeye-2/

https://time.com/collection/best-inventions-2019/5733053/osso-vr/

https://time.com/collection/best-inventions-2019/5733101/pathspot/

https://time.com/collection/best-inventions-2019/5734536/zspace-ar-vr-laptop/

 

 

 


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.