Εκπαίδευση 2.0 : Ένα σχολείο στο μέλλον

 

Τρίτη πρωί, ώρα πρώτη. Ο καθηγητής Ιστορίας,  μπαίνει στην τάξη της δευτέρας λυκείου και  απευθυνόμενος στους μαθητές του λέει με αυστηρό ύφος : “Παιδιά, ανοίξτε ένα έγγραφο του Office”.

Η παραδοσιακή εικόνα της τάξης όπως την ξέραμε και την γνωρίσαμε οι περισσότεροι, τείνει να αντικατασταθεί και να αναπροσαρμοστεί σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις που φυσικά δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο και τον εκπαιδευτικό κλάδο.

Ταξιδεύοντας νοητά στη Σίλικον Βάλεϊ, υπάρχει το Altschool, το μοναδικό σχολείο που χρησιμοποιεί προσαρμοσμένα λογισμικά για την  εκπαίδευση κάθε μαθητή. Είναι μια ιδέα που προήλθε από τον Μαξ Βεντίλα, πρώην στέλεχος της Google, όταν έψαχνε ένα κατάλληλο δημοτικό σχολείο για την κόρη του.

Οι μαθητές έχουν μια «play list», όπου σε εβδομαδιαία βάση τους ανατίθενται 25 εργασίες. Με τη χρήση του Google Chromebook, η λίστα περιλαμβάνει μια σειρά από δραστηριότητες, που ονομάζονται κάρτες. Η βασική ιδέα είναι ότι με τις κάρτες, ο δάσκαλος βοηθάει το παιδί να αναπτυχθεί και να μάθει περισσότερα, με έναν ευχάριστο τρόπο.

Μπορεί για παράδειγμα να παίξει κάποιο εκπαιδευτικό παιχνίδι στο iPad ή να παρακολουθήσει κάποιο βίντεο. Σε αυτό που διαφέρει, επίσης, το AltSchool από τα παραδοσιακά σχολεία, είναι ότι έχει ανάμεικτες τάξεις, με παιδιά όλων των ηλικιών.

Στο εσωτερικό του σχολείου, υπάρχουν πολλές κάμερες που καταγράφουν μια διδασκαλική ημέρα, γεγονός που βοηθάει τους εκπαιδευτικούς να παρακολουθούν τα ενδιαφέροντα των παιδιών και να εξετάζουν την πρόοδό τους, όπως και τυχόν άσχημες συμπεριφορές κατά τη διάρκεια της μέρας.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα παιδείας Γκράχαμ Μπράουν Μάρτιν, στο μέλλον, η ιδέα της τάξης θα είναι τελείως παροχειμένη. Το σύστημα εκπαίδευσης και ο τρόπος διδασκαλίας θα αλλάξουν σημαντικά. Η έλευση νέων τεχνολογιών και η εξέλιξη της διδασκαλικής αποστολής θα αναδιαμορφώσουν τελείως το σχολείο όπως το ξέρουμε σήμερα.

Στην Ελλάδα οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις αν και βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο όσον αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν παύουν να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος μέσα στις σχολικές τάξεις.  Θα καταφέρουν λοιπόν οι νέες τεχνολογίες να βρουν το «συστατικό» της επιτυχημένης εκπαίδευσης ή θα αποτελέσουν ακόμα μια πιο εξελιγμένη μορφή της υπάρχουσας;


Leave a comment

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.